Update EMF Explorers:

De EMF Explorers hebben in de afgelopen maanden niet stilgezeten. In maart hebben we feedback uitgewisseld op ontworpen leermateriaal en een deel daarvan ook uitgeprobeerd met eigen leerlingen in onderbouwgroepen. De leerlingen luisterden naar verschillende varianten van het Engels, gingen op zoek naar Engels in hun omgeving, en leerden over false friends en leenwoorden. Er werd enthousiast gereageerd op een aantal van de ontworpen activiteiten en lessen; ze vielen in de smaak omdat ze anders waren dan wat leerlingen gewend zijn, en omdat ze de ruimte gaven voor discussie en uitwisseling. Bij één van de Explorer-docenten heeft een korte ‘plug-in activity’ gepland voor 15 minuten gezorgd voor zo’n uitgebreide discussie waarin alle leerlingen meededen, dat de docent daar spontaan een hele les van heeft gemaakt. Dit soort ervaringen in de klas motiveren ons om met even veel enthousiasme door te gaan met onze overgebleven sessies.

In april hebben we ons verdiept in verschillende soorten meertalige aanpakken (multilingual pedagogies), o.a. ook op grond van het onlangs verschenen artikel van Veerman et al. (2025). Ook stonden meertaligheid en meertalige aanpakken centraal bij het ontwerpen van leermateriaal. Ook al is het druk voor iedereen in de komende periode met het einde van het schooljaar in aantocht, zijn we van plan om in mei realistische EMF scenario’s voor schrijfopdrachten te creëren, en we zullen onze materialen ook verder uitproberen. Druk of niet – we doen het samen en met plezier!

(april 2025)

 

Onze missie

Engels komt in vele vormen voor en is een wereldtaal, oftewel lingua franca, die mensen met verschillende moedertalen verbindt. De meeste sprekers van het Engels zijn meertalig en gebruiken naast Engels ook andere talen. Om leerlingen voor te bereiden op communicatie in de echte wereld, moet het onderwijs daarom meer aandacht besteden aan dit wereldwijde gebruik van Engels in (o.a.) meertalige omgevingen, ook wel English as a multilingua franca (EMF) genoemd.

Veel leermaterialen weerspiegelen echter niet het gebruik van Engels zoals dat buiten de klas plaatsvindt, waar leerlingen regelmatig (ook via het Engels) in aanraking komen met diverse talen en culturen. Deze kloof overbruggen is de hoofdtaak van EMF Explorers.

 

Wie zijn wij en waar zijn wij mee bezig?

EMF Explorers is een docentontwikkelteam bestaand uit negen vo-docenten Engels en een lerarenopleider-onderzoeker Engels, oftewel een groep gepassioneerde onderwijsprofessionals die samenwerken om leermaterialen te creëren waarin de diverse, wereldwijde aard van het Engels terug te vinden is en die als zodanig leerlingen beter voorbereiden op communicatie buiten de muren van de klas. We willen net dat stapje verder. Hoe ziet dat precies eruit? We zijn samen een toolkit voor onderbouwdocenten Engels (vmbo-gt, havo, vwo) aan het ontwikkelen, met zowel plug-in activities, korte(re) activiteiten die op verschillende momenten in de les ingezet kunnen worden, als lesplannen en soms zelfs – omdat we heel erg enthousiast zijn en veel ideeën hebben – lessenseries. Belangrijke onderwerpen die in de toolkit worden vertegenwoordigd en die we nauw volgen zijn o.a. varianten van het Engels, Engels als lingua franca, meertaligheid en taalbewustzijn. Hierdoor zal het ontworpen leermateriaal ook goed aansluiten bij de geactualiseerde kerndoelen.

 

Onze vorderingen en plannen

Als echte die hards komen we sinds oktober 2024 om een aantal weken op vrijdagavond bij elkaar in Amsterdam. Inmiddels zijn we drie bijeenkomsten verder en er volgen er nog een paar, tot ergens in juni. Tijdens de eerste bijeenkomst hebben we op grond van de input vanuit de theorie en uit de praktijk (een docentensurvey en interviews) onze ontwerpprincipes vastgesteld en daarna zijn we met het ontwerpen begonnen, in tweetallen of kleine groepjes. Inmiddels hebben we, kleinschalig, het eerste ontworpen leermateriaal uitgeprobeerd en de positieve reacties van de leerlingen smaken naar meer. Als we klaar zijn met ontwerpen aan het eind van dit schooljaar, zullen we de materialen nog voor de laatste keer onder de loep nemen en klaarstomen voor de uitgebreidere implementatie die volgt in 2025-2026. Uiteraard is het de bedoeling om een voorselectie of een aantal ‘sneak peek’ items al aan het eind van dit jaar te delen via deze pagina, terwijl de complete, officiële toolkit aan het eind van het schooljaar 2025-2026 beschikbaar wordt gesteld  – geheel open access! – aan alle geïnteresseerden.

 

EMF Explorers is een onderdeel van het NWO-project (Teaching) English as a multilingua franca: Preparing learners for successful communication in multilingual settings o.l.v. Mili Gabrovsek Sanders, begeleid door Prof. Sible Andringa (UvA) en Prof. Catherine van Beuningen (UvA/HvA).