Levende Talen op het Nationaal Congres Engels 15 maart 2019 in Ede

Impressie door Marlise Kruishoop, voorzitter SBE

Het congres met als thema ‘Inspiring personal pathways’ was als altijd uitstekend georganiseerd door Christien van Gool c.s.: relevante sprekers, een interessante uitgeversmarkt en lekkere koffie in overvloed.

Keynote-spreker was Sarka Kreuzova. Zij betoogde dat ook docenten in hun nascholingen recht hebben op maatwerk: niet iedereen zit in dezelfde fase van zijn/haar professionele ontwikkeling en daardoor lopen de scholingsbehoeften van docenten ook uiteen. Een zinnige gedachte.

Geoff Tranter, de spreker van ‘Diversity in the English Classroom’ stond iets soortgelijks voor. Hij heeft als taak een groep (volwassen) cursisten van zeer uiteenlopend niveau in korte tijd naar niveau C1 te brengen. Zijn –motiverende- oplossing was om zijn cursisten te laten kiezen uit verschillende teksten, verschillende vragen en verschillende verwerkingsmogelijkheden. Om dat te kunnen doen, moesten ze intensief aan de slag! Zijn tweede pijler is, dat hij individueel feedback geeft op ingezonden schrijfteksten en audiobestanden (!). Zijn werkwijze is succesvol en wordt hooggewaardeerd door de cursisten. Om een en ander uitvoerbaar te houden qua is het wel zaak teksten en vragen te kiezen die voor langere tijd ‘houdbaar’ zijn. In grotere groepen kan de docent bijvoorbeeld elke keer een aantal studenten uitkiezen om feedback aan te geven. Een aanrader vooral voor MBO en HBO.

De laatste bijeenkomst waar ik was, sloot ook weer aan op het thema. Ditmaal ging het om teksten over ‘wereld’-onderwerpen met een National Geographic-achtige invalshoek. De motivatie en interesse van de leerlingen werd gewekt door hen eerst te vragen naar hun eigen situatie en die dan te laten koppelen aan het onderwerp. Voor Nederlandse (VO-)leerlingen geschikt om hun horizon te verbreden, voor nieuwkomers in ons land een mogelijkheid erkenning te krijgen voor hun thuiscultuur en een gelijkwaardige inbreng te hebben.

Kortom: het congres was een leuke leerzame dag, zelfs voor oude rotten in het vak. Op naar 2021!

 

De NCE impressies van bestuursleden Daniel Gibb en Andrea Lutz volgen hier ook spoedig!