Looking for Film Teacher of the Year ’23-’24

Filmleraar van het jaar

Not only has the new school year started, but also the search for…

…the most inspiring Film Teacher of the Year 2023-2024…

has begun. A film teacher is a teacher who, together with students, celebrates the power and beauty of film. A film teacher makes lessons through film appealing to students, so they can see more in moving images and learn to express themselves better when creating their videos or vlogs. Teachers can nominate themselves or their colleagues until October 1, 2023. What are you waiting for? Sign up!

Niet alleen het nieuwe schooljaar is van start gegaan, ook de zoektocht naar de meest inspirerende Filmleraar van het Jaar 2023-2024 is begonnen. Een filmleraar is een meester, juf of docent die samen met leerlingen de kracht en pracht van film viert. Een filmleraar maakt lessen via film aantrekkelijk voor leerlingen, zodat ze meer leren zien in bewegend beeld, én zich beter leren uitdrukken als ze zelf filmpjes of vlogs maken. Leraren mogen zichzelf of hun collega’s tot en met 1 oktober 2023 opgeven. Sign up!

Here is an interview with an English teacher who uses film extensively and explains why: https://filmeducatie.nl/inspiratie/docent-ali-al-zubaidi-over-de-perfecte-film-voor-engels

And here is an interview with the school leader of Mark Hagenaars’ school (the Film Teacher of the Year 2022 for the South Holland region) about the election: https://filmeducatie.nl/inspiratie/schoolleider-peter-van-dijk-filmleraar-van-het-jaar

You can find images and other materials related to the election through this link: https://cloud.filmeducatie.nl/s/QNodf68LESEfr64

Regionale voorrondes & landelijke verkiezing

De grootschalige zoektocht start met voorrondes in zes regio’s (filmhubs): Oost (Gelderland en Overijssel), Midden (Utrecht en Flevoland), Noord (Groningen, Friesland en Drenthe), Zuid (Limburg, Noord-Brabant en Zeeland), Zuid-Holland en Noord-Holland. Op 1 november zijn de regionale winnaars bekend die kans maken op de landelijke titel Filmleraar van het Jaar 2023-2024. Deze zes nieuwe toppers ontvangen allemaal een Cineville-pas om een jaar lang gratis mee naar de bioscoop te gaan.
Vervolgens start de landelijke verkiezing met een uitgebreide publiekscampagne. Iedereen kan vanaf november online stemmen op diens favoriet. Daarnaast buigt de vakjury zich over de zes finalisten. De winnaar wordt woensdagmiddag 31 januari bekendgemaakt tijdens een feestelijk event voor leraren op het International Film Festival Rotterdam (IFFR).

Teacher in residence

De winnaar is één schooljaar het boegbeeld voor filmeducatie in het onderwijs, wint een Nationale Bioscoopbon t.w.v. 250 euro van de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters (NVBF), een bezoek aan een bioscoop naar keuze met de klas en neemt plaats in de jury van de verkiezing van het volgende jaar. Daarnaast geeft Netwerk Filmeducatie één plek weg voor de enige post-hbo jaaropleiding Filmeducatie van Nederland: On The Movie. Ook mag de winnaar als teacher in residence bij Netwerk Filmeducatie filmlessen voor zijn of haar klas ontwikkelen.
Filmleraar van het Jaar is een campagne van het Netwerk Filmeducatie, naar idee een van Eye Filmmuseum en het Nederlands Film Festival. Samen met de zes regionale filmhubs vindt dit jaar de zesde editie plaats. Om de verkiezing tot een succes te maken werkt de organisatie samen met International Film Festival Rotterdam, de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters en Cineville.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *