IATEFL interview met Elona Manders

     

De International Association of Teachers of English as a Foreign Language (IATEFL) is een van de grootste en internationaal meest representatieve onderwijsverenigingen wereldwijd voor docenten Engels. Van 17 tot 20 mei 2022 vindt de IATEFL-beurs plaats in Belfast, waar je andere docenten Engels kunt ontmoeten en je kunt laten inspireren door tal van sprekers, docenten, workshops en nieuwe materialen.

 

Als PO-leerkracht of PABO-student maak je kans op een subsidieregeling vanuit Levende Talen, om wel héél voordelig naar de IATEFL toe te gaan. Lees snel het interview met Elona Manders, docent Engels aan de HAN en laat je overtuigen. Zij is al meer dan 20 keer naar de IATEFL-beurs geweest en vertelt over haar ervaringen.

 

Waarom ben je al zo vaak naar IATEFL geweest? Wat is er iedere keer weer zo leuk aan?

Omdat het een voorrecht is om je een week lang onder gelijkgestemden te mogen begeven en bezig te zijn met wat je graag doet: Engels op een goede en leuke manier aanleren. Elke keer opnieuw geniet ik van het enthousiasme van de diverse sprekers, de ontmoetingen met docenten van over de hele wereld en de positieve sfeer. Daarnaast is het geweldig om weer even in Groot-Brittannië te zijn zodat je ook nog wat cultuur kunt opsnuiven. Het is een intensieve onderdompeling waar ik altijd moe maar zeer voldaan van thuis kom.

 

Wat is er allemaal te beleven op de IATEFL?

Er is vooral een enorm aanbod van presentaties en workshops (vier dagen lang elk uur), alle grote en soms ook kleine uitgeverijen of lokale talenscholen presenteren hun nieuwe materialen of cursus, er zijn sociale evenementen en soms excursies. Er zijn speciale interessegroepen die behalve themasessies organiseren ook een pre-conference programma organiseren, wat leuk is als het onderwerp je aanspreekt. Je ontmoet dan ook meteen veel mensen met dezelfde interesse die je de rest van de week weer tegenkomt.

 

Wat maakt deze conferentie anders dan andere conferenties?

Het internationale aspect en de schaal.

 

Kun je iets vertellen over wat je een keer op de IATEFL hebt gezien/gehoord/gedaan waar je nu in je werk nog steeds iets aan hebt?

Jaren geleden woonde ik een inspirerende sessie bij van een Hongaarse collega die een lesmethode vergeleek met een kookboek. Hierbij maakte ze gebruik van een vouwboekje waarin ze deze metafoor uitgewerkt had. Zowel de vorm van het boekje als de inhoud van haar verhaal gebruik ik nog steeds bij vakdidactiek. Denk bijvoorbeeld aan ‘spice up your lesson’ door ingrediënten van je les te vervangen of toe te voegen.

 

Er is een subsidieregeling voor de IATEFL vanuit Levende Talen georganiseerd, speciaal voor studenten en leerkrachten uit het PO. Waarom zou iemand absoluut deze kans moeten aangrijpen om naar de IATEFL te gaan?

Als je graag je onderwijs wilt blijven vernieuwen en jezelf en je leerlingen blijven verrassen, kun je hier zeker inspiratie opdoen. Ik adviseer je wel om de eerste keer met ervaren deelnemers te gaan of deel te nemen aan een speciale introductiesessie op de eerste dag, zodat je alles eruit kunt halen wat erin zit. Ik herinner me van de eerste keer dat ik echt wel de weg moest zoeken op het enorme congres. Het is vooral ook fijn om samen met collega’s te gaan, zodat je nog meer inspiratie ophaalt en deelt.

 

Ook enthousiast geworden over de IATEFL? Ga naar https://engels.levendetalen.nl/2021/10/18/iatefl-2022-beurs/ geef je op voor maandag 29 november en maak kans de subsidie!

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.